Dietetyczny indyk w orientalnej odsłonie.
Jest sycący i zaskakuje bogactwem smaków. Curry i chili nadają daniu ostrości, duszone warzywa słodyczy, a cytryna jest jak wisienka na torcie. Jeśli chcielibyście jeszcze dodatkowo podkreślić lekką kwaskowatość, i lubicie zielone, możecie dodać do curry świeżą, posiekaną kolendrę.
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 2
Składniki:
- 200 g polędwiczki/piersi z indyka
- 1 łyżka oliwy
- sól
- 2 duże cebule
- 1 duża żółta papryka
- 1 duża czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki curry (sproszkowanego)
- szczypta chili
- 1/2 szklanki bulionu z kury
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kubeczek małego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Indyka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Warzywa obieramy i również kroimy w kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę, albo ucieramy na tarce o małych oczkach.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso. Solimy i smażymy do zrumienienia.
Dodajemy cebulę i czosnek. Często mieszamy.
Dorzucamy paprykę i wlewamy bulion.
Dodajemy curry, chili i sok z cytryny. Mieszamy.
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10 minut.
Po tym czasie wyłączamy gaz i stopniowo dodajemy jogurt. Jeżeli będziecie korzystać z chudego jogurtu, odczekajcie chwilę po wyłączeniu ognia. W przeciwnym razie jogurt może się zważyć.
Przepysznie smakuje z kuskusem, albo z ryżem.
Smacznego!
Dodaj komentarz