W każdym domu Wigilia wygląda inaczej. Wszystko zależy od tego w jakiej części kraju mieszkamy, jak gotowały nasze babcie i jak gotują nasze mamy. Zdziwiłam się, kiedy usłyszałam, że u mojej przyjaciółki jednym z postnych dań jest najprostsza na świecie, gotowana kapusta. Poza nią jest gotowany groch. Zupełnie nie znałam tej tradycji. Znam za to doskonale kapustę gotowaną z grochem. Próbowaliście kiedyś?
Przepis jest bardzo prosty, a potrawa postna, a co za tym idzie wigilijna.
czas przygotowania: do 70 min + moczenie grochu
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6
Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty
- 200 g suchego grochu (połówek)
- 1 cebula
- 0,5 l wody albo bulionu warzywnego
- 1 mała marchewka
- 1 duży listek laurowy
- 7 ziarenek pieprzu
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kminku w ziarenkach
- sól
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania grochu. Płuczemy go kilka razy, a następnie zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia odlewamy z grochu wodę, ponownie go płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do czasu, aż groch będzie miękki.
W czasie, kiedy groch się gotuje zaczynamy przygotowywać kapustę.
W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia.
Dorzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Smażymy chwilę.
Dodajemy posiekaną drobno (i w razie potrzeby przepłukaną wodą) kiszoną kapustę. Smażymy kilka minut uważając, żeby się nie przypaliła.
Dorzucamy listek laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zalewamy wodą/bulionem. Gotujemy bez przykrycia przez około 20-25 minut.
Po tym czasie dorzucamy odsączony z wody groch. Dosypujemy kminek. Mieszamy.
Gotujemy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie płyn powinien odparować.
Smacznego!
Dodaj komentarz