Choinka z nutellą i orzechami

Choinka z nutellą i orzechami.

Szukacie pomysłu na świąteczne słodkości? Dziś proponuję Wam coś bardzo przyjemnego dla oka i dla podniebienia, a jednocześnie trochę zaskakującego – choinkę z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Nic dodać, nic ująć. Po prostu trzeba spróbować.

czas przygotowania: do 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6-8

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • ok 200-250 g kremu orzechowego typu nutella
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200-220 stopni. W tym czasie przygotowujemy naszą choinkę.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy jeden płat ciasta francuskiego.
Smarujemy ciasto kremem orzechowym, a następnie posypujemy krem zmielonymi orzechami.

Choinka z nutellą i orzechami.

Choinka z nutellą i orzechami.

Choinka z nutellą i orzechami.

Przykrywamy masę czekoladowo-orzechową drugim płatem ciasta francuskiego i wycinamy kształt choinki.
Z jednego z kawałków ciasta wycinamy gwiazdeczkę.
Nacinamy brzegi cista tak, żeby utworzyły gałązki. Następnie każdą gałązkę zawijamy w spiralkę.

Choinka z nutellą i orzechami.

Choinka z nutellą i orzechami.

Choinka z nutellą i orzechami.

Smarujemy choinkę roztrzepanym jajkiem.
Przyklejamy do czubka gwiazdeczkę, którą również smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni i pieczemy przez 10-12 minut.

Choinka z nutellą i orzechami.

Choinka z nutellą i orzechami.

Choinka z nutellą i orzechami.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.