Śledź z serem pleśniowym lazur i suszonymi pomidorami

Śledź z serem lazur i suszonymi pomidorami.

W poszukiwaniu nowych świątecznych smaków, zapędziłam się w zupełnie nietypowe rejony – połączyłam śledzika z serem pleśniowym (lazurem), suszonymi pomidorami z oleju i z czosnkiem. Wyszło super!

czas przygotowania: do 30 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6-8

Składniki:

  • 4 płaty śledzia a’la matias (ok. 400 g) – opłukałam go najpierw z oleju i osuszyłam papierowymi ręcznikami
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur
  • 8 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g gęstej śmietany
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Płaty śledzia kroimy w paseczki albo w kostkę (jak wolicie) i przekładamy do miseczki.
Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w drobną kosteczkę pomidory.
Taką mieszankę dodajemy do śledzi. Zalewamy śmietaną i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy pieprzem (sól raczej nie będzie już potrzebna).
Tak przygotowanego śledzia wstawiamy do lodówki. Smaki powinny się dobrze zmieszać, więc najlepszy będzie co najmniej po nocy w lodówce.

Śledź z serem lazur i suszonymi pomidorami.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.