Jajka faszerowane (z patelni)

Jajka faszerowane (z patelni).

To danie od zawsze kojarzy mi się z Wielkanocą. Pojawia się na stole tylko raz w roku i jest moim świątecznym pewniakiem. Niby zwykłe jajka faszerowane, ale odsmażone na masełku i podane na ciepło. Przepis jest naprawdę prościutki.

czas przygotowania: 30 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16 połówek

Składniki:

  • 8 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 średni pęczek szczypiorku
  • 1 średni pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na twardo (w skorupkach) delikatnie kroimy na pół. Wydłubujemy zawartość, a skorupki odkładamy na później.
Żółtka i białka dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekany koperek i posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowaną masą faszerujemy skorupki jajek. Następnie każdą połówkę jajka (a konkretnie powierzchnię z farszem) “maczamy” w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy masło. Połówki jajka układamy farszem do dołu i smażymy na małym ogniu do czasu zarumienienia się bułki i ogrzania farszu.
Podajemy cieplutkie.

Jajka faszerowane (z patelni).

Smacznego!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.