Szynka faszerowana chrzanem (w galarecie)

Szynka faszerowana chrzanem (w galarecie).

A co powiecie na taką piękną, wiosenną i wielkanocną przystawkę? Roladki z szynki faszerowane chrzanem i zalane galaretką. Jeśli lubicie takie smaki, to na pewno spodoba Wam się ten pomysł. No i jak ślicznie to wygląda 🙂

czas przygotowania: 30 min + chłodzenie
poziom trudności: średni
ilość porcji: 6 sztuk/roladek

Składniki:

  • 6 plastrów szynki konserwowej
  • 150 g serka śmietankowego
  • 4 czubate łyżki ostrego chrzanu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 l bulionu (najlepiej warzywnego) albo 0,5 l wody, w której gotowaliśmy groszek i marchewkę
  • 2-3 łyżeczki żelatyny uniwersalnej (uwaga! proporcje zgodnie z przepisem na opakowaniu) albo 20 g żelatyny bulionowej (uwaga! żelatyna bulionowa jest dość słona i mętna)
  • do dekoracji: zblanszowany zielony groszek/plasterki ugotowanej marchewki/ koper/ natka z pietruszki/ szczypiorek

Przygotowanie:

Serek mieszamy z chrzanem i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Każdy plaster smarujemy chrzanową mieszanką i zawijamy, zaczynając od krótszego brzegu. Roladki układamy na półmisku i wstawiamy do lodówki.
Zagotowujemy bulion/wodę. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (żelatyna nie może być gorąca). Przestudzoną żelatyną zalewamy roladki z szynki. Dekorujemy groszkiem/marchewką/ziołami. Wstawiamy na noc do lodówki. Galaretka stężeje. Przed podaniem możemy jeszcze udekorować.

Szynka faszerowana chrzanem (w galarecie).

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.