A co powiecie na taką piękną, wiosenną i wielkanocną przystawkę? Roladki z szynki faszerowane chrzanem i zalane galaretką. Jeśli lubicie takie smaki, to na pewno spodoba Wam się ten pomysł. No i jak ślicznie to wygląda 🙂
czas przygotowania: 30 min + chłodzenie
poziom trudności: średni
ilość porcji: 6 sztuk/roladek
Składniki:
- 6 plastrów szynki konserwowej
- 150 g serka śmietankowego
- 4 czubate łyżki ostrego chrzanu
- 1 łyżeczka majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 0,5 l bulionu (najlepiej warzywnego) albo 0,5 l wody, w której gotowaliśmy groszek i marchewkę
- 2-3 łyżeczki żelatyny uniwersalnej (uwaga! proporcje zgodnie z przepisem na opakowaniu) albo 20 g żelatyny bulionowej (uwaga! żelatyna bulionowa jest dość słona i mętna)
- do dekoracji: zblanszowany zielony groszek/plasterki ugotowanej marchewki/ koper/ natka z pietruszki/ szczypiorek
Przygotowanie:
Serek mieszamy z chrzanem i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Każdy plaster smarujemy chrzanową mieszanką i zawijamy, zaczynając od krótszego brzegu. Roladki układamy na półmisku i wstawiamy do lodówki.
Zagotowujemy bulion/wodę. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (żelatyna nie może być gorąca). Przestudzoną żelatyną zalewamy roladki z szynki. Dekorujemy groszkiem/marchewką/ziołami. Wstawiamy na noc do lodówki. Galaretka stężeje. Przed podaniem możemy jeszcze udekorować.
Smacznego!
Dodaj komentarz