Co jest najgorsze w robieniu gołąbków? Oczywiście przygotowanie kapusty i zawijanie. Koszmar…. Próbowaliście kiedyś obejść system? Da się! Wystarczy kapustę wpakować do środka mięsa 🙂 Równie smakowicie, a o ile szybciej i prościej.
czas przygotowania: 70 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-6
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 1/4 główki kapusty (około 350 g)
- 1 cebula
- 1 jajko
- mała suszona bułka albo pół dużej suszonej buły
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- woda do podlewania
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i smażymy do zeszklenia.
Mięso umieszczamy w misce. Solimy i pieprzymy. Dorzucamy zeszkloną cebulę.
Bułkę zalewamy wodą do zmięknięcia. Odsączamy na sitku. Dodajemy do mięsa.
Wbijamy jajko. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę kapustę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Formujemy kotleciki i obsmażamy z obu stron na lekko rumiany kolor.
Kiedy mięso się zarumieni wrzucamy na patelnię listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Chwilę smażymy i zalewamy wodą do poziomu kotlecików. Zagotowujemy. Dodajemy pomidory.
Dusimy na małym ogniu przez około 25-30 minut. Co jakiś czas delikatnie mieszamy.
Podajemy z ziemniakami z wody.
Smacznego!
Dodaj komentarz