Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania.

Co jest najgorsze w robieniu gołąbków? Oczywiście przygotowanie kapusty i zawijanie. Koszmar…. Próbowaliście kiedyś obejść system? Da się! Wystarczy kapustę wpakować do środka mięsa 🙂 Równie smakowicie, a o ile szybciej i prościej.

czas przygotowania: 70 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-6

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 1/4 główki kapusty (około 350 g)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • mała suszona bułka albo pół dużej suszonej buły
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • woda do podlewania
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i smażymy do zeszklenia.
Mięso umieszczamy w misce. Solimy i pieprzymy. Dorzucamy zeszkloną cebulę.
Bułkę zalewamy wodą do zmięknięcia. Odsączamy na sitku. Dodajemy do mięsa.
Wbijamy jajko. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę kapustę.  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Formujemy kotleciki i obsmażamy z obu stron na lekko rumiany kolor.
Kiedy mięso się zarumieni wrzucamy na patelnię listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Chwilę smażymy i zalewamy wodą do poziomu kotlecików. Zagotowujemy. Dodajemy pomidory.
Dusimy na małym ogniu przez około 25-30 minut. Co jakiś czas delikatnie mieszamy.

Gołąbki bez zawijania.

Podajemy z ziemniakami z wody.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.