Strasznie te ostatnie dwa tygodnie zabiegane. Praca, remonty, odwiedziny gości niewidzianych od roku. Na nic nie ma czasu, więc i obiadki ostatnio raczej z tych prostszych i ekspresowych. Co wcale nie znaczy, że nudne 🙂
Jedną z potraw, które dość szybko się robią i nie wymagają ciągłego pilnowania są pieczone filety z dorsza.
Lubicie? Ja bardzo. Najsmaczniejsze (soczyste i aromatyczne) wychodzą upieczone w folii.
czas przygotowania: około 30-35 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 polędwiczki z dorsza (około 150-200 g każda)
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- do pieczenia: 2 spore kawałki folii aluminiowej
Przygotowanie:
Dorsza myjemy i osuszamy. Dokładnie solimy i pieprzymy.
Każdy kawałek ryby układamy na folii aluminiowej.
Posypujemy 1 łyżką koperku, a na wierzch układamy plasterki cytryny.
Zawijamy szczelnie w folię (tak, żeby w czasie pieczenia nic nie wyciekło) i układamy w otwartym naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Podajemy z ryżem albo z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz