Robiliście kiedyś domowy ketchup? Naprawdę warto! Jest pyszny, aromatyczny i pozbawiony sklepowych konserwantów. Smak możecie dowolnie zmieniać przyprawami. Możecie dodać więcej albo mniej czosnku, oregano, lubczyk, świeże chili i tak dalej, i tak dalej.
czas przygotowania: 90 mi n + pasteryzacja
poziom trudności: średni
ilość porcji: około 10 niedużych słoiczków (150-200 ml)
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chili w proszku
- 6 łyżeczek octu jabłkowego
- 4 łyżeczki musztardy
- 5 łyżeczek cukru
- 4 łyżeczki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i wycinamy zielone szypułki. Kroimy na mniejsze kawałki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony na kawałki czosnek. Gotujemy do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
Blendujemy na gładką masę i następnie przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
Gładką masę pomidorową przelewamy znowu do garnka. Dodajemy słodką paprykę, chili, ocet, musztardę cukier i oliwę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie pomidory powinny odparować i odpowiednio zgęstnieć. W razie potrzeby gotujemy dłużej.
Gorący ketchup przelewamy do wyparzonych słoików. Kiedy wystygną pasteryzujemy.
Pasteryzacja “na sucho”:
Szczelnie zamknięte słoiki ustawiamy na blaszce tak, żeby się nie dotykały. Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę 130 stopni. Czas trwania pasteryzacji to 30 min od czasu osiągnięcia przez piekarnik oczekiwanej temperarury.
W piekarniku z termoobiegiem parametry to odpowiednio 120 stopni z termoobiegiem i 20 minut.
Po upływie czasu wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i tak zostawiamy słoiki do wystygnięcia.
Gotowe!
Smacznego!
Dodaj komentarz