Uwielbiam desery i uwielbiam kawę dlatego nie ma szansy, żeby kombinacja tych dwóch rzeczy nie wpadła od razu do czołówki moich ulubionych jedzonek. Niedawno dostałam swoją paczkę od fantastycznego sklepu z kawą Venosa.pl, a w niej całą masę kawowych dobroci, z których m.in. powstał deser widoczny na zdjęciu. Nie jest to klasyczne tiramisu (nie dodałam likieru amaretto ani żółtek), za to dodałam do kremu kawę i wyszło rewelacyjnie.
czas przygotowania: 30 min + chłodzenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6
Składniki:
- 500 g mascarpone
- 300 g śmietany 30%
- 150 g mini biszkopcików
- 200 ml wystudzonej czarnej kawy
- 3 łyżki bardzo mocnego, wystudzonego espresso
- do dekoracji: kakao i beziki
Przygotowanie:
Przygotowujemy sobie szklanki/pucharki, w których będziemy układać deser.
Mascarpone i śmietanę ubijamy mikserem do podwojenia objętości. Dzielimy krem na dwie części.
Wystudzoną kawę przelewamy do miseczki. Maczamy w niej biszkopty (z każdej strony) i układamy w szklankach pierwszą warstwę.
Na kremie układamy drugą warstwę namoczonych biszkopcików.
Do części kremu, który wcześniej odłożyliśmy stopniowo dolewamy nasze 3 łyżki wystudzonego espresso. Dokładnie mieszamy. Smak kawy powinien być wyczuwalny, ale nie za intensywny. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopty.
Całość posypujemy kakao i dekorujemy bezikami.
Podajemy schłodzone przez co najmniej godzinę.
Smacznego!
Post sponsorowany przez (KLIK w obrazek):
Dodaj komentarz