Sezon na cukinię trwa. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ją w każdej postaci. Pieczoną, smażoną, gotowaną, w kawałkach, zmiksowaną. Co tylko przyjdzie mi do głowy. A ostatnio przyszło, żeby poszaleć z faszerowaniem.
Okrągłe cukinie można kupić właściwie wszędzie. Poza kształtem (i niestety nieco wyższą ceną), niczym nie różnią się od swoich tradycyjnych, podłużnych krewnych. Za to bardzo efektownie wyglądają na talerzu.
Sprawdźcie sami i zaskoczcie domowników trochę innym obiadem.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: ładne
ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 okrągłe cukinie
- 100 g suchej kaszy gryczanej
- 200 g boczku wędzonego parzonego w kawałku
- 1 duża cebula, albo 2 mniejsze
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i odcinamy ich górną część (jakieś 2 cm od ogonka). Nie wyrzucamy tych kapeluszy, bo przydadzą się w czasie pieczenia.
Łyżką delikatnie wyciągamy z cukinii miąższ. Będzie miał sporo pestek, więc już się nie przyda.
Ja zostawiłam ścianki grubości około 1 cm.
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotową odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zeszklenia się cebulki.
Dodajemy na patelnie kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do tak przygotowanego farszu wbijamy jajka. Mieszamy.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy cukinię.
Każdą przykrywamy odciętym wcześniej kapeluszem.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z ulubioną surówką.
Smacznego!
Dodaj komentarz