Ciepła, treściwa zupka w deszczowe dni to zawsze dobry pomysł.
Gotowaliście kiedyś kapuśniak ze słodkiej kapusty? Jeżeli nie, to koniecznie musicie spróbować. To taka prawdziwa domowa zupa. Jedna z tych, których nie zamówicie w żadnej knajpie, a najlepiej smakuje zrobiona przez babcię.
Jest słodka, ale jednocześnie dość pieprzna. Rozgrzewa i syci. Ideał!
czas przygotowania: około 90 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 5-6
Składniki:
- 1-1,3 kg młodej kapusty (jedna średnia główka)
- 0,5-0,6 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 l rosołu
- 1 duża cebula
- 400 g boczku wędzonego parzonego
- 6 ziarenek pieprzu (jeżeli nie lubicie ostrzejszych smaków dodajcie 4)
- 2-3 listki laurowe
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Z kapusty wykrawamy głąb i drobno ją siekamy.
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy – ziemniaki w kostkę, marchewkę w plastry.
Boczek kroimy w kosteczkę, i smażymy. Kiedy wytopi się tłuszcz, jego nadmiar odlewamy i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do czasu aż się zeszkli.
Do dużego garnka wlewamy rosół i zagotowujemy.
Wrzucamy marchewkę, pieprz i liski laurowe. Gotujemy około 10 minut.
Po tym czasie wrzucamy do garnka ziemniaki i posiekaną kapustę. Dodajemy boczek i cebulkę.
Gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną.
Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie mielonym pieprzem.
Smacznego!
Dodaj komentarz