Drożdżowe ślimaki z jabłkami i kruszonką

Drożdżowe ślimaki z jabłkami i kruszonką.

Drożdżowe ślimaki z jabłkami i kruszonką.

Witajcie po urlopie!
Chwilę zajęło mi nadrobienie zaległości i wdrożenie się w powakacyjną rzeczywistość, ale już jestem i na początek mam dla Was przepis na domowe drożdżówki z jabłkami. Szarlotkowe ślimaczki pod kruszonką, to najlepszy pomysł na rozpoczęcie tygodnia. Idealne towarzystwo dla porannej kawusi.
Są dużo lepsze niż kupne drożdżówki, no i dużo dłużej zachowują świeżość.

czas przygotowania: 120 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 27-30

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 50 g cukru
  • 1 paczka suszonych drożdży (7g)
  • 300 ml letniego mleka
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 2 twarde jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka pokruszonych orzechów
  • 3-4 łyżki brązowego cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z cukrem, solą i z drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Po tym czasie rozwałkowujemy je na prostokątny placek (około 30×60).
Na wierzchu układamy jabłka (obrane i pokrojone w kosteczkę). Posypujemy je pokruszonymi orzechami, cynamonem i cukrem.
Zawijamy roladę i kroimy na plastry (około 2 cm).
Układamy na blaszce w odstępach i odstawiamy na 30 minut.

Smak na Wspak_drożdżówki z jabłkami3

Drożdżowe ślimaki z jabłkami i kruszonką.

Przygotowujemy kruszonkę: łączymy wszystkie składniki i zagniatamy.
Każdego ślimaczka posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 15-17 minut w temperaturze 200 stopni.

Drożdżowe ślimaki z jabłkami i kruszonką.

Drożdżowe ślimaki z jabłkami i kruszonką.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.