Witajcie po urlopie!
Chwilę zajęło mi nadrobienie zaległości i wdrożenie się w powakacyjną rzeczywistość, ale już jestem i na początek mam dla Was przepis na domowe drożdżówki z jabłkami. Szarlotkowe ślimaczki pod kruszonką, to najlepszy pomysł na rozpoczęcie tygodnia. Idealne towarzystwo dla porannej kawusi.
Są dużo lepsze niż kupne drożdżówki, no i dużo dłużej zachowują świeżość.
czas przygotowania: 120 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 27-30
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 50 g cukru
- 1 paczka suszonych drożdży (7g)
- 300 ml letniego mleka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 2 twarde jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka pokruszonych orzechów
- 3-4 łyżki brązowego cukru
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i z drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Po tym czasie rozwałkowujemy je na prostokątny placek (około 30×60).
Na wierzchu układamy jabłka (obrane i pokrojone w kosteczkę). Posypujemy je pokruszonymi orzechami, cynamonem i cukrem.
Zawijamy roladę i kroimy na plastry (około 2 cm).
Układamy na blaszce w odstępach i odstawiamy na 30 minut.
Przygotowujemy kruszonkę: łączymy wszystkie składniki i zagniatamy.
Każdego ślimaczka posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 15-17 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz