Czasem ma ochotę na coś zdrowszego i lżejszego. Jeśli dodatkowo mam wtedy jeszcze trochę czasu, zabieram się za gotowanie i pieczenie. I wtedy dzieją się pyszności! W ostatni weekend był właśnie TEN DZIEŃ. Powstała faszerowana cukinia. Moje osobiste niebo w gębie.
czas przygotowania: 90 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory bez skórki
- 5 łyżek błyskawicznych płatków jęczmiennych
- 50 g sera (może być zwykły żółty albo ser typu parmezan/grana padano)
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki roztartego w dłoniach suszonego lubczyku
- 0,5 łyżeczki roztartego w dłoniach suszonego cząbru
- 70 g jogurtu typu greckiego albo serka śmietankowego
- pieprz, sól
- woda do podlewania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Smażymy do zeszklenia się.
Dorzucamy mięso mielone i czosnek przeciśnięty przez praskę. Solimy i pieprzymy. Smażymy mieszając do lekkiego zrumienienia się mięsa.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy (słodką i ostrą paprykę, lubczyk i cząber).
Wrzucamy na patelnię płatki jęczmienne. Zalewamy szklanką wody i dusimy na małym ogniu do odparowania wody. Co jakiś czas mieszamy.
Wyłączamy ogień pod patelnią i dodajemy do mięsa jogurt/serek. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Od cukinii odcinamy ogonki. Kroimy cukinie na pół i wydłubujemy środek (zostawiamy około 1 cm brzegi).
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i blanszujemy cukinie.
Faszerujemy cukinie mięsem. Po wierzchu posypujemy tartym serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Podajemy cieplutkie z dodatkiem ulubionej sałatki albo pieczonych ziemniaków.
Smacznego!
Bardzo ciekawy farsz! Uwielbiam faszerowaną cukinię i różne farsze w niej stosuję, ale na taki wcześniej nie trafiłam. Czas go przetestować, bo brzmi świetnie:)