Cukinia faszerowana indykiem i płatkami jęczmiennymi

Cukinia faszerowana indykiem i płatkami jęczmiennymi.

Czasem ma ochotę na coś zdrowszego i lżejszego. Jeśli dodatkowo mam wtedy jeszcze trochę czasu, zabieram się za gotowanie i pieczenie. I wtedy dzieją się pyszności! W ostatni weekend był właśnie TEN DZIEŃ. Powstała faszerowana cukinia. Moje osobiste niebo w gębie.

czas przygotowania: 90 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory bez skórki
  • 5 łyżek błyskawicznych płatków jęczmiennych
  • 50 g sera (może być zwykły żółty albo ser typu parmezan/grana padano)
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki roztartego w dłoniach suszonego lubczyku
  • 0,5 łyżeczki roztartego w dłoniach suszonego cząbru
  • 70 g jogurtu typu greckiego albo serka śmietankowego
  • pieprz, sól
  • woda do podlewania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Smażymy do zeszklenia się.
Dorzucamy mięso mielone i czosnek przeciśnięty przez praskę. Solimy i pieprzymy. Smażymy mieszając do lekkiego zrumienienia się mięsa.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy (słodką i ostrą paprykę, lubczyk i cząber).
Wrzucamy na patelnię płatki jęczmienne. Zalewamy szklanką wody i dusimy na małym ogniu do odparowania wody. Co jakiś czas mieszamy.
Wyłączamy ogień pod patelnią i dodajemy do mięsa jogurt/serek. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Od cukinii odcinamy ogonki. Kroimy cukinie na pół i wydłubujemy środek (zostawiamy około 1 cm brzegi).
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i blanszujemy cukinie.

Faszerujemy cukinie mięsem. Po wierzchu posypujemy tartym serem.

Cukinia faszerowana indykiem i płatkami jęczmiennymi.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Podajemy cieplutkie z dodatkiem ulubionej sałatki albo pieczonych ziemniaków.

Cukinia faszerowana indykiem i płatkami jęczmiennymi.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.