Białą kiełbasę jecie tylko przy okazji świąt, czy zdarza Wam się częściej niż raz w roku? Gdybyście mieli ochotę na tradycyjny, polski obiadek, to pieczona biała kiełbaska bardzo się poleca.
czas przygotowania: 90 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 2 duże
Składniki:
- 4 białe kiełbaski
- 5-6 sporych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 duży listek laurowy
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 ziele angielskie
- 0,5 łyżeczki roztartego w dłoniach majeranku
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- sól, pieprz
- woda do gotowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.
W rondelku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Często mieszamy.
Dodajemy listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Chwilę smażymy i dodajemy posiekaną kiszoną kapustę. Podsmażamy przez kilka minut i zalewamy wodą. Powinna sięgać 1 cm nad kapustę. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do wygotowania się wody. Co jakiś czas mieszamy.
Ugotowaną kapustę (razem z wodą z gotowania) przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na niej układamy pokrojone w ćwiartki, ugotowane ziemniaki. Kiełbasę smarujemy olejem i nacieramy czosnkiem. Układamy na kapuście i ziemniakach.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do zapieczenia się kiełbasy (około 30 minut).
Podajemy cieplutkie.
Smacznego!
w tym roku robię białą kiełbasę z Twojego przepisu:)