Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i z kapustą

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i kapustą.

Białą kiełbasę jecie tylko przy okazji świąt, czy zdarza Wam się częściej niż raz w roku? Gdybyście mieli ochotę na tradycyjny, polski obiadek, to pieczona biała kiełbaska bardzo się poleca.

czas przygotowania: 90 min
poziom trudności: średni
ilość porcji: 2 duże

Składniki:

  • 4 białe kiełbaski
  • 5-6 sporych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 duży listek laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1 ziele angielskie
  • 0,5 łyżeczki roztartego w dłoniach majeranku
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • woda do gotowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.
W rondelku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Często mieszamy.
Dodajemy listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Chwilę smażymy i dodajemy posiekaną kiszoną kapustę. Podsmażamy przez kilka minut i zalewamy wodą. Powinna sięgać 1 cm nad kapustę. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do wygotowania się wody. Co jakiś czas mieszamy.

Ugotowaną kapustę (razem z wodą z gotowania) przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na niej układamy pokrojone w ćwiartki, ugotowane ziemniaki. Kiełbasę smarujemy olejem i nacieramy czosnkiem. Układamy na kapuście i ziemniakach.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do zapieczenia się kiełbasy (około 30 minut).

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami kapustą.

Podajemy cieplutkie.
Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.