Wróciła zima i do mojego jadłospisu wróciły kluseczki. Makarony zawsze wspaniale mi robią w taką pogodę.
Tym razem poszalałam z kiełkami i z mięskiem mielonym. które doprawiłam kminem rzymskim. Pychotka.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji 2-3
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle na sucho (u mnie ze szpinakiem)
- 300 g mięsa mielonego
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 150-200 g kiełków na patelnię
- 1 spora czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- ewentualnie: tarty ser żółty do posypania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.
Mięso mieszamy z kminem rzymskim, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy klopsiki i smażymy na rumiany kolor.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kiełki. Kiedy zaczną się rumienić, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy (często mieszając). Kiedy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i ziarenka słonecznika.
Dorzucamy na patelnię makaron i dokładnie mieszamy. Dodajemy klopsiki.
Przed podaniem posypujemy serem.
Na zimno też jest smaczny.
Smacznego!
Dodaj komentarz