Karnawał trwa w najlepsze, więc dziś mam dla Was pomysł na szybką, imprezową przekąskę. Małe, chrupiące kanapeczki, ze świeżego ogórka, konkretnego w smaku serka chrzanowego i delikatnego łososia.
Bardzo fajne w smaku. Uwaga, bo wciągają.
czas przygotowania: 15 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: kilkanaście-dwadzieścia parę (w zależności od długości ogórka)
Składniki:
- 1 długi ogórek wężowy
- 150 g serka śmietankowego o smaku chrzanowym
- 100 g łososia w plastrach
- odrobina skórki otartej z limonki (wcześniej sparzonej)
Przygotowanie:
Ogórka dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skórki.
Kroimy na plasterki około 0,5-1 cm grubości i drylujemy środek z pestkami. To z tej części wycieka najwięcej wody, więc najprościej będzie się jej pozbyć.
Na wierzch każdego plasterka nakładamy odrobinę serka chrzanowego i po kawałku łososia.
Po wierzchu posypujemy skórką z limonki.
Przed podaniem wstawiamy na trochę do lodówki.
Smacznego!
Świetne kanapeczki, kolorowe i bardzo apetyczne 🙂