Jak temperatury za oknem? U nas dziś 20 stopni i słoneczko, czyli wspaniała, już prawie letnia pogoda. A skoro właśnie trwa długi i prawie wakacyjny weekend, to proponuję Wam z tej okazji odrobinę rozpusty. Obłędny, słodko-kwaśny sernik na zimno. A co w składzie? Chrupiące ciasteczka i lekkie mascarpone przełamane sokiem z limonki od LIMMI.
czas przygotowania: 30 min + 3 godziny chłodzenia
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8
Składniki na spód:
- 150 g ciasteczek owsianych albo maślanych
- 60 g masła
Składniki na masę serową:
- 250 ml mleka zagęszczonego
- 500 g serka mascarpone
- 4 spore łyżki cukru
- 150 ml soku z limonki od LIMMI (KLIK)
- 5 łyżeczek żelatyny
- ewentualnie (dla koloru) płaska łyżeczka matchy
Limonki do dekoracji:
- 1 cała limonka pokrojona w plastry
- skórka otarta z 1 limonki
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie spodu:
Dno tortownicy (u mnie 18 cm, ale może być większa) wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka rozdrabiamy do konsystencji grubego piasku (ja robię to tłuczkiem do mięsa). Zalewamy je roztopionym masłem i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do tortownicy. Dokładnie pokrywamy całe dno, dociskając łyżką. Odstawiamy.
Przygotowanie limonek do dekoracji:
Wodę wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier. Rozpuszczamy go w wodzie. Całość zagotowujemy.
Wrzucamy do garnuszka pokrojoną w plasterki limonkę i zagotowujemy. Wyłączamy ogień i zostawiamy limonki do wystygnięcia.
Przygotowanie masy serowej:
Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone i wsypujemy cukier. Podgrzewamy. Często mieszamy żeby cukier się rozpuścił.
Jeśli dodajecie do ciasta matchę, to odlejcie trochę gorącego mleka i dokładnie wymieszajcie z matchą (najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek). Zielonkawe mleko przelejcie znowu do rondelka.
Wyłączamy ogień pod mlekiem i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Lekko przestudzone mleko łączymy z mascarpone i sokiem z limonki LIMMI. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia (około 15 minut).
Kiedy masa przestygnie przelewamy ją do tortownicy (na blat z ciasteczek). Wstawiamy do lodówki.
Po mniej więcej 30 min w lodówce układamy na wierzchu odsączone z syropu cukrowego plasterki cytryny. Całość posypujemy utartą skórką z limonki.
Ciasto powinno stać w lodówce przynajmniej 3 godziny. Najlepiej zostawcie je na całą noc.
Smacznego!
Dodaj komentarz