Sernik limonkowy (bez pieczenia)

Sernik limonkowy (bez pieczenia).

Jak temperatury za oknem? U nas dziś 20 stopni i słoneczko, czyli wspaniała, już prawie letnia pogoda.  A skoro właśnie trwa długi i prawie wakacyjny weekend, to proponuję Wam z tej okazji odrobinę rozpusty. Obłędny, słodko-kwaśny sernik na zimno. A co w składzie? Chrupiące ciasteczka i lekkie mascarpone przełamane sokiem z limonki od LIMMI.

czas przygotowania: 30 min + 3 godziny chłodzenia
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8

Składniki na spód:

  • 150 g ciasteczek owsianych albo maślanych
  • 60 g masła

Składniki na masę serową:

  • 250 ml mleka zagęszczonego
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 spore łyżki cukru
  • 150 ml soku z limonki od LIMMI (KLIK)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • ewentualnie (dla koloru) płaska łyżeczka matchy

Limonki do dekoracji:

  • 1 cała limonka pokrojona w plastry
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie spodu:

Dno tortownicy (u mnie 18 cm, ale może być większa) wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka rozdrabiamy do konsystencji grubego piasku (ja robię to tłuczkiem do mięsa). Zalewamy je roztopionym masłem i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do tortownicy. Dokładnie pokrywamy całe dno, dociskając łyżką. Odstawiamy.

Przygotowanie limonek do dekoracji:

Wodę wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier. Rozpuszczamy go w wodzie. Całość zagotowujemy.
Wrzucamy do garnuszka pokrojoną w plasterki limonkę i zagotowujemy. Wyłączamy ogień i zostawiamy limonki do wystygnięcia.

Przygotowanie masy serowej:

Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone i wsypujemy cukier. Podgrzewamy. Często mieszamy żeby cukier się rozpuścił.
Jeśli dodajecie do ciasta matchę, to odlejcie trochę gorącego mleka i dokładnie wymieszajcie z matchą (najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek). Zielonkawe mleko przelejcie znowu do rondelka.
Wyłączamy ogień pod mlekiem i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Lekko przestudzone mleko łączymy z mascarpone i sokiem z limonki LIMMI. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia (około 15 minut).
Kiedy masa przestygnie przelewamy ją do tortownicy (na blat z ciasteczek). Wstawiamy do lodówki.
Po mniej więcej 30 min w lodówce układamy na wierzchu odsączone z syropu cukrowego plasterki cytryny. Całość posypujemy utartą skórką z limonki.

Ciasto powinno stać w lodówce przynajmniej 3 godziny. Najlepiej zostawcie je na całą noc.

Sernik limonkowy (bez pieczenia).

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.