Przez kilka lat znajomi zachwalali mi Tajlandię, jako idealny wakacyjny kierunek. Z niezrozumiałego teraz powodu, dzielnie się wzbraniałam. Jakież to było bezsensowne. W końcu pojechałam i to była genialna decyzja. Patrząc obiektywnie, straciłam kilka sezonów niesamowitego jedzenia, słońca i uśmiechniętych, wspaniałych ludzi.
Trzy tygodnie na miejscu minęły szybko i intensywnie. Przywiozłam opaleniznę, dużo zdjęć, dziką chęć powrotu i masę niesamowitych przepisów, pozyskanych w czasie zajęć w tajskiej szkole gotowania.
Dziś pierwszy z obłędnych przepisów na tajskie pyszności, czyli soczysty kurczak stir-fried z chrupiącymi warzywami i orzechami nerkowca.
Samo stir-fry to krótkie smażenie w ruchu. W praktyce oznacza to dość wysoką temperaturę i intensywne mieszanie.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2 (na zdjęciu dla 1 osoby)
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka pokrojonej w drobne (cienkie) kawałki
- 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
- 60 g malutkiej kukurydzy baby corn
- 60 g marchewki
- 60 g cebuli
- 60 g grzybów mun w paseczkach (to waga po namoczeniu – grzybki w czasie moczenia zwiększają swoją objętość mniej więcej 5 razy, więc namoczcie około 10 g suchego produktu) albo naszych polskich uszaków bzowych
- 20 g zielonych cebulek (grubego szczypioru)
- 1 czerwone chili
- 3 spore ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania składników.
Kukurydzę kroimy najpierw na pół, a później na mniejsze kawałki.
Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki.
Cebulę kroimy w spore kawałki, a szczypior na kawałki długości 2-3 cm.
Chili kroimy w plasterki, a czosnek siekamy.
Zaczynamy smażenie.
W woku (albo na patelni) rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek i chili.
Dorzucamy kurczaka i smażymy, cały czas mieszając.
Dodajemy kukurydzę, marchewkę, cebulę i grzyby mun. Smażymy, nie przerywając mieszania.
Dolewamy ostrożnie wodę, cukier, sos ostrygowy i sos rybny. Mieszamy.
Na końcu dodajemy posiekane orzechy nerkowca i szczypior.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Dodaj komentarz