Szybki, zdrowy i dietetyczny obiad, który (właśnie z uwagi na to połączenie pozytywów) jest jednym z moich ulubionych. Pycha!
Nie wymaga dużo zaangażowania i umiejętności masterchefa, a do tego nie można się na niego napatrzeć. Wielki wiosenno-jesienny miks kolorów.
czas przygotowania: 35-40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 średni brokuł
- 300 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti (waga na sucho)
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika
- 3-4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 40 g sera typu parmezan w kawałku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- ewentualnie: 1 mały jogurt naturalny (dla tych, którzy lubią, żeby makaron był obklejony jakimś sosem – na zdjęciu bez jogurtu)
Przygotowanie:
Brokuła dzielimy na różyczki, które dokładnie myjemy.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Kiedy będzie się gotowała zmniejszamy ogień i wrzucamy do niej brokuła. Gotujemy około 2 minut.
Po tym czasie szybko wyciągamy brokuła z wrzątku i wrzucamy do lodowatej wody, w której pozwalamy mu wystygnąć. Wyciągamy go z wody i odcedzamy.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnię. Chwilę smażymy, często mieszając, żeby go nie przypalić.
Dodajemy różyczki brokuła i makaron. Podgrzewamy całość przez kilka minut, często mieszając.
Pod koniec dodajemy uprażone pestki słonecznika i posiekaną natkę z pietruszki.
Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy.
Jeżeli chcecie przygotować makaron z jogurtem, to dodajemy go właśnie na tym etapie.
Przed podaniem posypujemy utartym serem.
Smacznego!
Koniecznie muszę zrobić to danie:)
Fajnie 🙂 po premierze poproszę o recenzję 🙂
Jak obiecałam tak i zrobiłam:) Polecam wszystkim to danie, ja nie lubię brokuł a tym razem zjadłam je ze smakiem. Wszystkie składniki pasują do siebie idealnie i dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. Z pewnością będę ją jeszcze robić:)
Super, że fajnie wyszło smakowało 🙂