Jakie spaghetti lubicie najbardziej? U nas w domu każde kluchy z sosem znikają w ekspresowym tempie. Nieważne z jakim sosem. A możliwości jest wiele! Próbowaliście kiedyś białego spaghetti?
czas przygotowania: do 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 duże albo 6 mniejszych
Składniki:
- 250 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cukinie
- 400 g śmietany
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oregano,
- sól, pieprz
- makaron
- do podania: płatki parmezanu i świeża bazylia
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Wyciągamy z rondelka i odkładamy na bok.
Na tłuszczu z boczku podsmażamy utartą na tarce o małych oczkach cukinię. Smażymy do czasu odparowania części wody i lekkiego zrumienienia.
Dorzucamy do cukinii boczek z cebulą i czosnkiem.
Dodajemy śmietanę i jogurt. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Dusimy tak przez chwilę.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, parmezanem i świeżą bazylią.
Smacznego!
Wyglada, ze pyszne 😊