Białe spaghetti z cukinią i boczkiem

Białe spaghetti z cukinią i boczkiem.

Jakie spaghetti lubicie najbardziej? U nas w domu każde kluchy z sosem znikają w ekspresowym tempie. Nieważne z jakim sosem. A możliwości jest wiele! Próbowaliście kiedyś białego spaghetti?

czas przygotowania: do 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 duże albo 6 mniejszych

Składniki:

  • 250 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cukinie
  • 400 g śmietany
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól, pieprz
  • makaron
  • do podania: płatki parmezanu i świeża bazylia

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Wyciągamy z rondelka i odkładamy na bok.
Na tłuszczu z boczku podsmażamy utartą na tarce o małych oczkach cukinię. Smażymy do czasu odparowania części wody i lekkiego zrumienienia.
Dorzucamy do cukinii boczek z cebulą i czosnkiem.
Dodajemy śmietanę i jogurt. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Dusimy tak przez chwilę.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, parmezanem i świeżą bazylią.

Spaghetti z cukinią i boczkiem.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Białe spaghetti z cukinią i boczkiem

  1. Iwona

    Wyglada, ze pyszne 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.