Poznaliście ostatnio przepis na domową pastę green curry, więc teraz najwyższa pora na poznanie receptury na prawdziwe, tajskie, zielone curry z jej wykorzystaniem. Smakuje wakacjami. Smakuje Tajlandią. Uwielbiam!
Kto wędruje dziś na poszukiwanie składników i w niedzielę serwuje azjatyckie pyszności?
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 400 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 3/4 szklanki zielonego (wcześniej ugotowanego) groszku
- 2-3 listki limonki
- 6-8 listków tajskiej bazylii
- 3 łyżki zielonej pasty curry
- 2 puszki mleka kokosowego
- 3 łyżki sosu rybnego/sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
- do podania: biały ryż
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni albo w woku rozgrzewamy olej.
Dorzucamy mięso kurczaka pokrojone w nieduże kawałki i sos rybny. Smażymy do lekkiego zrumienienia, często mieszając.
Dodajemy pastę curry i przerwane na pół listki limonki. Chwilę smażymy.
Dorzucamy warzywa: pokrojoną w kawałki cukinię, pokrojoną w półplasterki marchewkę i groszek.
Zalewamy całość mlekiem kokosowym. Dodajemy tajską bazylię i cukier. Zagotowujemy.
Podajemy z białym ryżem.
Smacznego!
Dodaj komentarz