Od razu zaznaczam, że to nie są placki chaczapuri, tylko krajowa wariacja na temat.
Zasadnicza różnica polega na cieście które przygotowałam – w moim przepisie jest bardzo wyrośnięte. Nie dodawałam też do farszu masła i bryndzy. Obiecuję, ze kiedyś zrobię to jak trzeba, ale chwilowo przedstawiam Wam niesamowicie sycące placki drożdżowe nafaszerowane mieszanką serów. Są słonawe i świetnie zastąpią nam kanapki. Zwłaszcza podane z domowym ajwarem.
czas przygotowania: 100-120 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4 duże placki
Składniki:
na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
- 1 łyżka oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- oliwa do posmarowania przed pieczeniem
na farsz:
- 300 g mozarelli
- 250 g sera typu feta
- 250 g sera koziego (twarogowego)
- 1 duże jajko
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
ciasto:
Dorożdże ucieramy z cukrem.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy mąki, albo wody). Ciasto powinno być sprężyste i nie może nam się kleić do rąk.
Po wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przy tej ilości drożdży 30-40 min wystarczy).
farsz:
Mozarellę kroimy w drobną kosteczkę, albo ucieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy pokruszony ser feta, rozdrobniony widelcem kozi ser i jajko. Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiając solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części i kolejno przygotowujemy 4 placki.
Na blacie posypanym mąką rozwałkowujemy każdą porcję ciasta na placek, na środku którego układamy 1/4 farszu.
Zamykamy placek jak sakiewkę, dokładnie sklejając na górze brzegi.
Przewracamy zamknięciem do dołu i delikatnie rozwałkowujemy. Musicie uważać, żeby nie porozrywać placków, ale jeśli trochę farszu wydostanie się bokiem, to prostu w czasie pieczenia część sera się odrobinę wytopi i przyrumieni. I tak będzie pysznie.
Gotowe placki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu odrobiną oliwy.
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 200 stopni.
Podajemy z domowym ajwarem.
Smacznego!
Dodaj komentarz