Na nadchodzące dni potrzebny jest jakiś niekłopotliwy obiad. Coś, co będziecie w stanie dość szybko odgrzać i co zadowoli wszystkich członków rodziny (nawet tych najmłodszych i najbardziej wybrednych).
Moja propozycja to drobiowe pulpeciki w pysznym pomidorowym sosie. Możecie je podać z makaronem (coś jak spaghetti) albo z ulubioną kaszą.
czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 5
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka (albo indyka)
- 1 cebula
- 1 jajko
- pół suchej bułki
- 1 szklanka bulionu (może być z kury albo warzywny)
- 1 puszka pulpy pomidorowej
- 2 gałązki suszonego oregano (albo 1 łyżka otartego oregano)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kotlecików. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do czasu zeszklenia się. Studzimy. Bułkę zalewamy wodą i czekamy aż rozmięknie. Mięso mieszamy z jajkiem, podsmażoną cebulką, odsączoną bułką, solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki i smażymy na rumiany kolor.
Bulion mieszamy z pulpą pomidorową i wlewamy na patelnię. Dodajemy oregano i dusimy około 20 minut. W razie potrzeby doprawiamy sos solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem albo ulubioną kaszą.
Smacznego!
Dodaj komentarz