Pulpeciki w sosie włoskim

Pulpeciki w sosie włoskim.

Na nadchodzące dni potrzebny jest jakiś niekłopotliwy obiad. Coś, co będziecie w stanie dość szybko odgrzać i co zadowoli wszystkich członków rodziny (nawet tych najmłodszych i najbardziej wybrednych).
Moja propozycja to drobiowe pulpeciki w pysznym pomidorowym sosie. Możecie je podać z makaronem (coś jak spaghetti) albo z ulubioną kaszą.

czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 5

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka (albo indyka)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pół suchej bułki
  • 1 szklanka bulionu (może być z kury albo warzywny)
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • 2 gałązki suszonego oregano (albo 1 łyżka otartego oregano)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania kotlecików. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do czasu zeszklenia się. Studzimy. Bułkę zalewamy wodą i czekamy aż rozmięknie. Mięso mieszamy z jajkiem, podsmażoną cebulką, odsączoną bułką, solą i pieprzem. Formujemy pulpeciki i smażymy na rumiany kolor.

Bulion mieszamy z pulpą pomidorową i wlewamy na patelnię. Dodajemy oregano i dusimy około 20 minut. W razie potrzeby doprawiamy sos solą i pieprzem.

Pulpeciki w sosie włoskim.

Podajemy z makaronem albo ulubioną kaszą.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.