Komu, komu słodko-orientalny schabik? Marchewka, pomarańcza, imbir i cynamon świetnie razem grają.
Fajny pomysł na niekłopotliwy obiad z orientalną nutką. Łapcie!
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 500 g schabu (może być w plastrach)
- 2 średnie cebule
- 1 duża marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- olej
- do podania: ryż
Przygotowanie:
Schab myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki.
Solimy, pieprzymy i wrzucamy na głęboką patelnię. Smażymy do zrumienienia się mięsa.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, często mieszając.
Dorzucamy obraną i pokrojoną w słupki marchewkę. Smażymy.
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy cynamon i imbir. Zalewamy całość sokiem pomarańczowym. Dusimy redukując sok.
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Dodaj komentarz