Pieczone kasztany

Pieczone kasztany

Lubicie jadalne kasztany? Ja uwielbiam. Kojarzą mi się z jesienią i z jesiennymi podróżami. Kiedy tylko się pojawiają zaczynam przygotowywać je w domu. To łatwizna!

czas przygotowania: około 40 min
poziom trudności:  łatwy
ilość porcji: ile tylko chcecie

Składniki:

  • surowe jadalne kasztany
  • sól
  • woda do gotowania

Przygotowanie:

Kasztany ostrym nożem nacinamy od wypukłej strony. Nacięcie powinno mieć kształt krzyżyka.
Wrzucamy je do garnuszka i zalewamy wodą. Lekko solimy. Gotujemy na średnim ogniu do czasu wrzenia wody.
Kiedy woda się zagotuje zdejmujemy garnek z ognia i odcedzamy kasztany. Przerzucamy na blaszkę (możecie wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu 220). Pieczemy przez 20-25 minut (albo do czasu aż zbrązowieją).
Podajemy cieplutkie.

Pieczone kasztany.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Odpowiedzi do Pieczone kasztany

  1. Madziula

    Nigdy nie jadłam pieczonych kasztanów, ale teraz jak już wiem jak je robić to chętnie spróbuję

  2. Smak na Wspak

    Koniecznie, bo to łatwizna, a wychodzą przepyszności 🙂 <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.