Lubicie jadalne kasztany? Ja uwielbiam. Kojarzą mi się z jesienią i z jesiennymi podróżami. Kiedy tylko się pojawiają zaczynam przygotowywać je w domu. To łatwizna!
czas przygotowania: około 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: ile tylko chcecie
Składniki:
- surowe jadalne kasztany
- sól
- woda do gotowania
Przygotowanie:
Kasztany ostrym nożem nacinamy od wypukłej strony. Nacięcie powinno mieć kształt krzyżyka.
Wrzucamy je do garnuszka i zalewamy wodą. Lekko solimy. Gotujemy na średnim ogniu do czasu wrzenia wody.
Kiedy woda się zagotuje zdejmujemy garnek z ognia i odcedzamy kasztany. Przerzucamy na blaszkę (możecie wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu 220). Pieczemy przez 20-25 minut (albo do czasu aż zbrązowieją).
Podajemy cieplutkie.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam pieczonych kasztanów, ale teraz jak już wiem jak je robić to chętnie spróbuję
Koniecznie, bo to łatwizna, a wychodzą przepyszności 🙂 <3