Kurczak (albo tofu) w maśle orzechowym

Kurczak (albo tofu) w maśle orzechowym.

Jeśli ktoś zapyta mnie co bym zjadła, to oczywiście pierogi ruskie i pomidorową 🙂 Ale raz na jakiś czas nachodzi mnie na bardziej orientalne smaki. Tak też było tym razem. Na patelni wylądowało tofu, ale z kurczakiem też jest ekstra. Poniżej znajdziecie obydwa warianty.

czas przygotowania: do 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 200-250 g mięsa z piersi kurczaka/naturalnego tofu
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 spore łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki uprażonych (niesolonych) orzeszków arachidowych
  • olej sezamowy do smażenia
  • mąka do obtoczenia mięsa/tofu
  • sól
  • pieprz
  • do podania: biały ryż albo makaron ryżowy/sojowy

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do czasu zarumienienia. Zdejmujemy z patelni.
Jeśli wybraliście wariant z tofu, to pokrójcie je w kostkę, a następnie obtoczcie w mące (ważne!) wymieszanej z solą i pieprzem. Tofu smażymy na mocno rozgrzanym oleju do czasu zarumienienia się mąki. Zdejmujemy z patelni.

Paprykę obieramy i kroimy w sporą kostkę. Strączki groszku kroimy w na 3 części. Chili obieramy z pestek i kroimy w małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy paprykę, groszek, chili i kiełki. Smażymy chwilę. Dodajemy masło orzechowe, podgrzewamy chwilę i mieszamy z warzywami.
Dodajemy uprażone orzeszki i kurczaka/tofu. Mieszamy smażąc chwilę. Podajemy z ryżem albo z makaronem.

Kurczak (albo tofu) w maśle orzechowym.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.