Jeśli ktoś zapyta mnie co bym zjadła, to oczywiście pierogi ruskie i pomidorową 🙂 Ale raz na jakiś czas nachodzi mnie na bardziej orientalne smaki. Tak też było tym razem. Na patelni wylądowało tofu, ale z kurczakiem też jest ekstra. Poniżej znajdziecie obydwa warianty.
czas przygotowania: do 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 200-250 g mięsa z piersi kurczaka/naturalnego tofu
- 100 g kiełków fasoli mung
- 100 g groszku cukrowego
- 1 duża czerwona papryka
- 1 mała papryczka chili
- 2 spore łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki uprażonych (niesolonych) orzeszków arachidowych
- olej sezamowy do smażenia
- mąka do obtoczenia mięsa/tofu
- sól
- pieprz
- do podania: biały ryż albo makaron ryżowy/sojowy
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do czasu zarumienienia. Zdejmujemy z patelni.
Jeśli wybraliście wariant z tofu, to pokrójcie je w kostkę, a następnie obtoczcie w mące (ważne!) wymieszanej z solą i pieprzem. Tofu smażymy na mocno rozgrzanym oleju do czasu zarumienienia się mąki. Zdejmujemy z patelni.
Paprykę obieramy i kroimy w sporą kostkę. Strączki groszku kroimy w na 3 części. Chili obieramy z pestek i kroimy w małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy paprykę, groszek, chili i kiełki. Smażymy chwilę. Dodajemy masło orzechowe, podgrzewamy chwilę i mieszamy z warzywami.
Dodajemy uprażone orzeszki i kurczaka/tofu. Mieszamy smażąc chwilę. Podajemy z ryżem albo z makaronem.
Smacznego!
Dodaj komentarz