Czas na pieczyste! I to nie byle jakie, tylko w meksykańskim stylu, z dodatkiem domowej przyprawy meksykańskiej. Pychotka!
Ta pieczona szyneczka nada się i na kanapki (zamiast wędlinki) i podsmażona do obiadu. Łapcie przepis.
czas przygotowania: 90 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: b.dużo kanapkowych/6 obiadowych
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 łyżki domowej przyprawy meksykańskiej
- 4 – 5 plasterków szynki wędzonej
- 1 główka czosnku
- 5 listków laurowych
- 1 papryczka chili (może być suszona)
- 8-10 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka ziarenek kminu rzymskiego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Szynkę dokładnie myjemy i osuszamy.
Z jednego boku robimy dwa głębokie nacięcia wzdłuż całej długości (uwaga: nie nacinamy do końca).
Delikatnie rozklepujemy, uważając, żeby nie rozerwać mięsa.
Nacieramy dokładnie (w środku i na zewnątrz) domową przyprawą meksykańską i odstawiamy na około 30 minut.
Po tym czasie w nacięcia w mięsie wkładamy plastry szynki.
Zwijamy całość jak roladę i obwiązujemy sznurkiem, pod który wkładamy 3 listki laurowe.
Podsmażamy z każdej strony na rumiany kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W naczyniu, obok szynki układamy przecięta na pół główkę czosnku, papryczkę chili, dwa listki laurowe, pieprz i ziarenka kminu rzymskiego.
Przykrywamy folią aluminiową z dziurkami i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut.
Podajemy na ciepło, albo na zimno, zamiast wędliny.
Smacznego!
Dodaj komentarz