Paszteciki z soczewicą

Paszteciki z soczewicą.

Paszteciki z ciasta francuskiego i soczewicy to genialny wynalazek.
Idealne do barszczu i jako przekąska. Dla wszystkich miłośników nowoczesnej tradycji. Po prostu pyszna sprawa. Łapiecie?

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 21-25

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 80 g tartego żółtego sera
  • 1 żółtko
  • oliwa

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączamy  i blendujemy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie aż do zeszklenia.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Studzimy i dodajemy do soczewicy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Ciasto francuskie dzielimy na 21-25 kwadratów. Na środku każdego układamy łyżeczkę farszu z soczewicy.
Zamykamy kwadraty (zlepienie pasztecików na dole), formując niewielkie kuleczki.
Każdą smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy żółtym serem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut.

Paszteciki z soczewicą.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.