Paszteciki z ciasta francuskiego i soczewicy to genialny wynalazek.
Idealne do barszczu i jako przekąska. Dla wszystkich miłośników nowoczesnej tradycji. Po prostu pyszna sprawa. Łapiecie?
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 21-25
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 0,5 szklanki zielonej soczewicy
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 80 g tartego żółtego sera
- 1 żółtko
- oliwa
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączamy i blendujemy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie aż do zeszklenia.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Studzimy i dodajemy do soczewicy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Ciasto francuskie dzielimy na 21-25 kwadratów. Na środku każdego układamy łyżeczkę farszu z soczewicy.
Zamykamy kwadraty (zlepienie pasztecików na dole), formując niewielkie kuleczki.
Każdą smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy żółtym serem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz