Ciasto czekoladowe z bakaliami

Ciasto czekoladowe z bakaliami.

Najlepsze są ciasta w których wszystko wrzucamy do miski, mieszamy/miksujemy i gotowe! i Właśnie takie dobroci mam dla Was dziś.
Puchate, czekoladowe i do tego z orzeszkami. Lepiej się nie da, prawda?

czas przygotowania: 75 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16-20

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 6 łyżek kakao
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 małe śmietany co najmniej 18% (w sumie 400 g)
  • 4 NAPRAWDĘ DUŻE łyżki powideł śliwkowych (około 250 g)
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej w kawałkach
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych migdałów
  • ewentualnie: 100 g pokruszonej na małe kawałki czekolady, cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (za wyjątkiem bakalii) wrzucamy do miski i miksujemy na jednolitą masę.
Dorzucamy skórkę pomarańczową, orzechy włoskie, migdały i czekoladę. Mieszamy.
Całość przelewamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach około 21×33 i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 50 min albo do suchego patyczka.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe z bakaliami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.