Najlepsze są ciasta w których wszystko wrzucamy do miski, mieszamy/miksujemy i gotowe! i Właśnie takie dobroci mam dla Was dziś.
Puchate, czekoladowe i do tego z orzeszkami. Lepiej się nie da, prawda?
czas przygotowania: 75 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16-20
Składniki:
- 4 duże jajka
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 6 łyżek kakao
- 1/4 szklanki oleju
- 2 małe śmietany co najmniej 18% (w sumie 400 g)
- 4 NAPRAWDĘ DUŻE łyżki powideł śliwkowych (około 250 g)
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej w kawałkach
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych migdałów
- ewentualnie: 100 g pokruszonej na małe kawałki czekolady, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (za wyjątkiem bakalii) wrzucamy do miski i miksujemy na jednolitą masę.
Dorzucamy skórkę pomarańczową, orzechy włoskie, migdały i czekoladę. Mieszamy.
Całość przelewamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach około 21×33 i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 50 min albo do suchego patyczka.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz