Kulisz (kasza z mięsem i warzywami)

Kulisz (kasza z mięsem i warzywami).

Jak już kilka razy pisałam, moje ulubione dania to takie dania, po których nie ma za dużo zmywania. Znacie to? A ponieważ robi się coraz chłodniej, coraz chętniej sięgam po bardziej treściwe przepisy. Jednym z nich jest kasza z mięsem, czyli potrawa znana pod nazwą kulisz. Kozackie (dosłownie) danie bazujące na kaszy, wieprzowinie, boczku i warzywach. No dobra, moja wariacja na temat tego dania. Niestety nie udało mi się nigdzie wygrzebać oryginalnego przepisu. Niezależnie od tego, wyszła całkiem smakowita sprawa.

czas przygotowania:
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 kg wieprzowiny (ja wykorzystałam schab)
  • 150 g wędzonego i parzonego boczku w kawałku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 średnie pieczarki
  • 60 g kaszy (pęczak albo jęczmiennej)
  • 0,5 l bulionu (mięsnego albo warzywnego)
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania: natka z pietruszki

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy wieprzowinę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażamy.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w kawałki albo utarte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażymy mieszając. Kiedy cebula się zeszkli a pieczarki oddadzą wodę dorzucamy listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i kminek.
Dodajemy marchewkę pokrojoną w półplasterki i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Chwilę smażymy.
Wrzucamy do garnka kaszę i zalewamy całość bulionem. Zagotowujemy.
Gotujemy do czasu aż kasza zmięknie – około 15-20 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy natką.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.