Jak już kilka razy pisałam, moje ulubione dania to takie dania, po których nie ma za dużo zmywania. Znacie to? A ponieważ robi się coraz chłodniej, coraz chętniej sięgam po bardziej treściwe przepisy. Jednym z nich jest kasza z mięsem, czyli potrawa znana pod nazwą kulisz. Kozackie (dosłownie) danie bazujące na kaszy, wieprzowinie, boczku i warzywach. No dobra, moja wariacja na temat tego dania. Niestety nie udało mi się nigdzie wygrzebać oryginalnego przepisu. Niezależnie od tego, wyszła całkiem smakowita sprawa.
czas przygotowania:
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4
Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny (ja wykorzystałam schab)
- 150 g wędzonego i parzonego boczku w kawałku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 4 średnie pieczarki
- 60 g kaszy (pęczak albo jęczmiennej)
- 0,5 l bulionu (mięsnego albo warzywnego)
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- do podania: natka z pietruszki
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy wieprzowinę i boczek pokrojone w kosteczkę. Podsmażamy.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w kawałki albo utarte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażymy mieszając. Kiedy cebula się zeszkli a pieczarki oddadzą wodę dorzucamy listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i kminek.
Dodajemy marchewkę pokrojoną w półplasterki i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Chwilę smażymy.
Wrzucamy do garnka kaszę i zalewamy całość bulionem. Zagotowujemy.
Gotujemy do czasu aż kasza zmięknie – około 15-20 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy natką.
Smacznego!
Dodaj komentarz