Włoska porchetta to dla mnie przede wszystkim smak Rzymu i jedzonych na ulicy kanapek z tą pyszną wieprzowiną. Porchetta to nic innego, tylko połączenie wieprzowego mięsa (np. karkówki, łopatki albo boczku) z mieszanką ziół i czosnkiem. Krojona w plastry i pakowana w ciabatty – jeden z najlepszych ulicznych fast foodów Europy. Uwielbiam.
czas przygotowania: 180 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: dużo
Składniki:
- 1-1,2 kg karkówki
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 5-6 listków laurowych
- 1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie, bo nie każdy lubi)
- 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1,5 łyżeczki majeranku
- mielony pieprz
- sól
- 3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Karkówkę myjemy i rozkrajamy według poniższego schematu, zostawiając po 2 cm z każdego brzegu:
Rozkładamy karkówkę w jeden duży płat i delikatnie rozbijamy mięso tłuczkiem.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z solą i z olejem. Taką miksturą dokładnie nacieramy każdą stronę mięsa.
Nasiona kopru włoskiego, suszony rozmaryn i majeranek mielimy i dokładnie mieszamy. Dodajemy pieprz i dokładnie nacieramy mięso ziołami. Zioła powinny pokryć karkówkę z każdej strony. Odstawiamy na co najmniej 30 minut.
Zawijamy roladę. Na wierzchu układamy gałązkę rozmarynu i liski laurowe. Związujemy sznurkiem.
W naczyniu żaroodpornym układamy 2 gałązki rozmarynu i układamy na nich karkówkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Przykrywamy karkówkę (folią aluminiową albo przykryciem naczynia żaroodpornego) i pieczemy przez około 60 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 180 stopni, zdejmujemy przykrycie i pieczemy mięso przez około 40-50 minut.
Dobrą metodą na sprawdzenie, czy karkóweczka jest już upieczone jest jej nakłucie. Jeżeli sok, który wypłynie z mięsa będzie różowy, to znaczy ze potrzebne mu jest jeszcze trochę czasu w piekarniku. Jeżeli przezroczysty, to znaczy, że Wasza karkówka a’la porchetta jest już gotowa.
Smacznego!
Dodaj komentarz