Robiliście kiedyś domowe żeberka barbecue? Ja zaczęłam je przygotowywać całkiem niedawno. Postanowiłam przygotować marynatę, która zastąpi sklepowe sosy. Poeksperymentowałam trochę i wyszło bardzo smakowicie i naprawdę BBQ. Zniknęło bardzo szybko.
W kolejnej wersji dodam do marynaty trochę whiskey i zobaczymy, co z tego wyjdzie.
czas przygotowania: marynowanie + 20 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 spore żeberka wieprzowe (około 1,2 – 1,4 g)
- 1/3 szklanki coli
- 3 łyżki ketchupu
- 1 płaska łyżka musztardy
- 3 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/3 łyżeczki proszkowanego chili
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę: dokładnie mieszamy colę, ketchup, musztardę, wędzoną paprykę, sos sojowy, miód, ocet balsamiczny, granulowany czosnek i chili.
Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze porcje i obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy do lodówki.
Najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc.
Wyciągamy żeberka z lodówki i smażymy na patelni grillowej na rumiany kolor.
Podajemy z frytkami albo z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Żeberek z colą nie próbowałam 🙂