Za oknem już niby coraz cieplej, ale jeszcze nie do końca. Nie wiem jak u Was, ale na Mazowszu długi weekend pozwolił na małe grillowanko, po czym stopniowo, drobnymi kroczkami zaczął zmieniać się w zwyczajową, majówkową krioterapię. Sięgnęłam więc po nieco bardziej rozgrzewające menu i na stół wjechał gulasz meksykański z kurczaka.
czas przygotowania: 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-5
Składniki:
- 300-350 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- olej do smażenia
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 szklanka bulionu + bulion albo woda do podlewania
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 czubata łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i solimy. Wrzucamy do rondelka i podsmażamy przez chwilę.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy.
Dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy do zeszklenia się cebuli.
Zalewamy szklanką bulionu i gotujemy do czasu zmięknięcia ziemniaków. W razie potrzeby dolewamy wodę. Dorzucamy odsączoną z zalewy fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, kumin i słodką paprykę. Gotujemy do 10 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Dodaj komentarz