Pieczarki faszerowane serem lazur

Pieczarki faszerowane serem pleśniowym.

Kto dziś szaleje na domówce? W końcu karnawał w pełni.
Przeczytałam kiedyś,  że słowo “karnawał” pochodzi od łacińskiego “carnem levare”, czyli w swobodnym tłumaczeniu (bardzo swobodnym) “zostawiać/usuwać mięso”. Chodziło pewnie o przygotowanie do postu. Nie mam pojęcia ile w tym prawdy, ale jeśli o mnie chodzi, to bęzmięsnie zawsze chętnie 🙂
Dziś mam dla Was przepis na jedną z moich ulubionych przystawek. W tym roku pojawiła się nawet na wigilijnym stole. Pieczareczki z serem pleśniowym.

czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-6

Składniki:

  • 500-600g  sporych pieczarek
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 g tartego na tarce o małych oczkach sera żółtego (najlepiej grana padano, parmezan albo dziugas)
  • pieprz
  • olej/masło do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i wykrajamy im nóżki.
Na patelni rozgrzewamy olej/masło. Pieczarki wrzucamy na patelnię i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy do ostygnięcia.
Ser lazur rozgniatamy widelcem albo ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ze śmietaną i odrobiną pieprzu.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy usmażone kapelusze pieczarek. Na wierzch posypujemy utartym żółtym serem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do czasu zarumienienia się sera, czyli około 15-20 minut.

Pieczarki faszerowane serem pleśniowym.

Podjemy cieplutkie albo wystudzone.

Pieczarki faszerowane serem pleśniowym.

Pieczarki faszerowane serem pleśniowym.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.