Fasolka bo bretońsku w wydaniu z pazurem.
Pikantna chorizo sprawia, że danie jest naprawdę ostre. Zwłaszcza, kiedy zostawimy je na noc i pozwolimy smakom dobrze się przegryźć.
Jeśli preferujecie trochę łagodniejsze potrawy, zastąpcie pikantną chorizo jej łagodniejszą wersją.
czas przygotowania: około 50 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 7-8
Składniki:
- 400 g chorizo pikantnego
- 750 g ugotowanej białej fasoli (albo 3 puszki) – im większa, tym lepiej
- 3 puszki pomidorów w kawałkach
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 4 łyżki majeranku
- sól, odrobina pieprzu
Przygotowanie:
Chorizo kroimy na półplasterki.
Garnek z grubym dnem stawiamy na kuchenkę i rozgrzewamy.
Wrzucamy chorizo i smażymy, aż z kiełbasy wytopi się trochę tłuszczu (czyli stosunkowo niedługo).
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do chorizo. Smażymy całość, często mieszając. Uważamy, żeby cebula się nie przypaliła.
Kiedy cebula się poddusi, dodajemy fasolę, pomidory i przeciśnięty przez praskę (albo utarty na tarce z małymi oczkami) czosnek.
Dodajemy listki laurowe i majeranek.
Jeśli jest taka potrzeba, to dosalamy i dodajemy pieprz. Mieszamy.
Całość powinna się dusić na małym ogniu przez około 10-15 min. Co jakiś czas mieszamy.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz