Makaron uniwersalny: trochę obiad, trochę sałatka.
W zależności od aktualnego smaku, można go podawać na ciepło, prosto z patelni, albo na zimo, jako pyszne towarzystwo lampki czerwonego wina.
Jeśli nie lubicie rukoli, albo akurat nie macie jej pod ręką, śmiało możecie z niej zrezygnować.
To bardziej dodatek, bez którego makaron może się obejść.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że bardzo smaczny dodatek, do którego mimo wszystko namawiam.
czas przygotowania: 45 min
poziom trudności: łatwe
ilość porcji: 4
Składniki:
- 250 g suchego makaronu pełnoziarnistego świderki (około 60 g na osobę)
- 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
- 1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy
- 100 g sera typu parmezan w kawałku
- 1 łyżka oliwy np. z pomidorów
- 4 nieduże garście rukoli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- opcjonalnie, dla miłośników ostrych wrażeń, 1/3 łyżeczki płatków chili do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy.
Oliwki kroimy w poprzek na mniejsze kawałki, a pomidory tniemy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojone oliwki, pomidory i wyciśnięty czosnek.
Cały czas mieszamy, żeby nie przypalić czosnku.
Na koniec dodajemy na patelnię makaron.
Smażymy całość, nie zapominając o mieszaniu. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chili.
Na każdy talerz układamy garść rukoli, na którą wykładamy makaron. Przed podaniem posypujemy świeżo startym serem.
Jeśli zamiast wersji na ciepło wolicie sałatki, to po zdjęciu z patelni zostawcie makaron do wystygnięcia, a następnie wymieszajcie go z rukolą i serem (na zdjęciu bez sera).
Smacznego!
Dodaj komentarz