Trójkąciki z ciasta francuskiego możecie serwować na ciepło – bezpośrednio
z piekarnika, albo wystudzone.
To całkiem przyjemne towarzystwo weekendowych spotkań ze znajomymi,
imprez i pikników.
Nadają się też do zabrania w dłuższą drogę, podczas której świetnie zastępują kanapki.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16 sztuk
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 100 g sera lazur (błękitnego)
- 50 g sera żółtego w kawałku
- 6 suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
- 1 jajko
Przygotowanie:
Ser lazur i ser żółty kroimy w kosteczkę.
Pomidory kroimy w paski.
Ciasto francuskie kroimy na 16 kwadratów.
Na każdym kwadracie układamy trochę sera lazur, trochę sera żółtego i trochę suszonych pomidorów. Nie przesadzajcie z ilością farszu, bo ciężko będzie zamknąć ciasto.
Każdy kwadrat składamy na pół, formując trójkąty. Brzegi łączymy, dociskając widelcem.
Układamy trójkąty na blaszce do pieczenia i każdy smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 15-20 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz