Boczniaki w pomidorach

Boczniaki w pomidorach.

Całkiem niedawno, po raz pierwszy w życiu zabrałam się za przygotowanie boczniaków. Wcześniej kilka razy jadłam je w knajpach. To aż dziwne, bo w sumie mięsne dania robię i jem coraz rzadziej, a boczniaki są genialną alternatywą dla mięsa. Zaczęłam od mocno podstawowego przepisu, czyli od boczniaków duszonych w pomidorach (takiego boczniakowego gulaszu). Pełne szaleństwo smaku!

czas przygotowania: 30 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 listek laurowy
  • 6 ziarenek pieprzu
  • sól
  • woda do podlewania
  • olej o smażenia
  • do podania: kasza gryczana albo makaron

Przygotowanie:

Boczniaki płuczemy pod wodą i dokładnie osuszamy. Kroimy w paski wzdłuż blaszek.
W rondelku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażymy do zeszklenia się cebuli. Często mieszamy. Dorzucamy listek laurowy, słodką i ostrą paprykę i pieprz.
Dodajemy pokrojone boczniaki i smażymy do czasu aż lekko się zrumienią. Zalewamy grzyby pomidorami i dusimy przez 15 min. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą.

Podajemy z gaszą gryczaną (jak gulasz) albo z makaronem.

Boczniaki w pomidorach.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.