Całkiem niedawno, po raz pierwszy w życiu zabrałam się za przygotowanie boczniaków. Wcześniej kilka razy jadłam je w knajpach. To aż dziwne, bo w sumie mięsne dania robię i jem coraz rzadziej, a boczniaki są genialną alternatywą dla mięsa. Zaczęłam od mocno podstawowego przepisu, czyli od boczniaków duszonych w pomidorach (takiego boczniakowego gulaszu). Pełne szaleństwo smaku!
czas przygotowania: 30 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 250 g boczniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 listek laurowy
- 6 ziarenek pieprzu
- sól
- woda do podlewania
- olej o smażenia
- do podania: kasza gryczana albo makaron
Przygotowanie:
Boczniaki płuczemy pod wodą i dokładnie osuszamy. Kroimy w paski wzdłuż blaszek.
W rondelku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażymy do zeszklenia się cebuli. Często mieszamy. Dorzucamy listek laurowy, słodką i ostrą paprykę i pieprz.
Dodajemy pokrojone boczniaki i smażymy do czasu aż lekko się zrumienią. Zalewamy grzyby pomidorami i dusimy przez 15 min. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą.
Podajemy z gaszą gryczaną (jak gulasz) albo z makaronem.
Smacznego!
Dodaj komentarz