Indyk-reaktywacja.
Kotlety z indyka nie muszą być nudne, suche i bez smaku. Trzeba je tylko dobrze przyprawić, wzbogacić o jakiś dodatek de lux (chudy ser typu feta będzie idealny), i gotowe. Dietetycznie, smacznie, obiadowo, a dzięki patyczkom efektownie. Sprawdźcie, bo warto.
czas przygotowania: 15 minut + grillowanie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6 kebabowych szaszłyków
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 100-120 g sera typu feta (ja użyłam takiego z obniżoną zawartością tłuszczu: 10%)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 czubata łyżka oregano
- sól
Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy oregano, ostrą paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę, albo utarty na tarce o małych oczkach. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Fetę kroimy w kosteczkę i dodajemy do indyka z przyprawami. Delikatnie mieszamy (najlepiej ręką), uważając, żeby za bardzo nie pokruszyć sera.
Jeśli jest taka potrzeba dosalamy do smaku. Ser jest dość słony, więc dla niektórych z Was ten etap produkcji może już być zbędny. Ja dodawałam sól.
Mięso dzielimy na 6 kulek jednakowej wielkości. Każdą formujemy w kształt kiełbaski i nadziewamy na patyk do szaszłyków.
Tak przygotowane kebaby możecie wrzucić na grill, usmażyć (zwłaszcza na patelni grillowej), albo upiec w piekarniku. Świetnie komponują się z sosem tzatziki i pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Brzmi smakowicie, w weekend zrobię:)
Smakuje dokładnie tak jak brzmi, a nawet trochę lepiej 😉 napisz później jak wyszło 🙂
jak obiecałam to i zrobiłam,naprawdę pyszne, pożywne i proste do zrobienia… ja nie dodałam soli i dobrze zrobiłam, bo moja feta była sama w sobie słona:) do sałatki z pomidorów i ogórka super pasuje
Cieszę się, że smakowało 🙂 Tak, wszystko zależy od sera, bo bywają różne.
Następnym razem przetrenuję z taką sałatką!