Co prawda dziś nie jest piątek, ale każdy dzień jest dobry na rybkę 🙂 Może ktoś skusi się na dorsza zapieczonego pod pierzynką z mozarelli?
Rybne caprese z dodatkiem oliwek poleca się na obiad.
czas przygotowania: 30-40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 600 g filetów z dorsza
- mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem
- 0,5 szklanki zielonych oliwek (odkładamy kilka do dekoracji)
- 1 kulka mozarelli
- 16 pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety z dorsza myjemy i dokładnie osuszamy. Solimy i pieprzymy rybę, a następnie obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę.
Przekładamy do 4 kokilek. Posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Na wierzch układamy plasterki mozarelli i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Dekorujemy bazylią i oliwkami.
Zapiekamy przez około 5 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz