A może sycąca i rozgrzewająca zupka pomidorowa z wkładką mięsną i białą fasolą? Do tego mieszanka rozgrzewających przypraw i jest przepis na udany, zimowy obiad. Taka moja pomidorowa inaczej.
Osobiście najbardziej ją lubię z tartym żółtym serem i ze szczypiorkiem.
Czasem podaję do niej pieczywo albo podpieczoną/podsmażoną bez tłuszczu tortillę. Moim skromnym zdaniem z tortillką smakuje najlepiej.
czas przygotowania: do 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 0,5 l przecieru pomidorowego
- 700 ml bulionu warzywnego albo z kurczaka
- 200 g mięsa z piersi kurczaka
- olej do smażenia
- 1 puszka białej fasoli (odsączonej)
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka kropli tabasco albo trochę mielonego chili
- sól do smaku
- do podania: tarty ser żółty i drobno pokrojony szczypiorek
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy przecier i bulion. Dodajemy przyprawy i zagotowujemy.
Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Powinien się lekko zarumienić.
Dodajemy kurczaka do zupy i gotujemy przez około 15 minut na małym ogniu.
Dorzucamy fasolę i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy tabasco i w razie potrzeby solą.
Podajemy z tartym żółtym serem i szczypiorkiem.
Smacznego!
Prezentuje się przepysznie 🙂