Karnawał trwa, więc pewnie nie raz i nie dwa będziecie szukali pomysłów na imprezowe menu. Nie tak dawno urządzałam imprezę na kilkanaście osób. Postawiłam na sprawdzone przekąski i na dużo malutkich dobroci “na raz”. Jedną z nich były właśnie tortille wypełnione rozmaitymi farszami i poprzerabiane na koreczki.
Na początek przepis na tortille z szynką i serem, w towarzystwie pomidorka koktajlowego i bazylii.
Ponieważ przed zabraniem się za ich przygotowanie nie przemyślałam specjalnie strategii, dlatego kupiłam produkty w kawałkach. Łatwiej, szybciej i wygodniej będzie Wam przygotować tortille z sera i szynki w plasterkach.
czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 20-30 (w zależności od tego jak grubo pokroicie tortille)
Składniki:
- 4 tortille pszenne
- 20 dkg szynki (najlepiej w plastrach)
- 20 dkg sera żółtego (najlepiej w plastrach)
- 140 g kukurydzy konserwowej (mała puszka)
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka oregano
- świeża bazylia
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Majonez mieszamy z oregano i kukurydzą.
Jeżeli macie szynkę i ser w kawałku, to kroimy je w drobną kosteczkę. Jeżeli kupiliście produkty w plasterkach, pomijamy ten krok.
Każdą tortillę smarujemy z jednej strony majonezem z kukurydzą.
Na wierzch układamy szynkę i ser (po 1/4 na każdy placek). Delikatnie dociskamy.
Zawijamy tortille jak roladę i kroimy na plasterki. U mnie miały około 1,5-2 cm szerokości.
W każdy kawałek wbijamy wykałaczkę, co dodatkowo utrzyma farsz w środku.
Na wierzch nadziewamy po listku bazylii i po połówce pomidorka koktajlowego.
Smacznego!
Jaka pychotka 🙂
Pieknie się prezentują 🙂