Czasem mam tak, że chce mi się zjeść coś mniej zwyczajnego, ale jednocześnie nie za bardzo mam ochotę się przy tym napracować. Wtedy najczęściej z pomocą przychodzą mi gotowe ciasta (francuskie, do pizzy, kruche albo filo). Można z nich wyczarować prawdziwe cuda. Na przykład szybciutką tartę z figami.
czas przygotowania: do 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: przekąska dla 4 osób
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 150 g sera lazur
- 150 g sera typu feta
- 4-5 dojrzałych fig
Przygotowanie:
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy płat ciasta francuskiego.
Ser lazur ucieramy na tarce o grubych oczkach. Fetę kruszmy na drobne kawałki i mieszamy z lazurem.
Rozsypujemy równomiernie na cieście francuskim. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki figi.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 min.
Najlepiej smakuje przestudzona.
Smacznego!
Dodaj komentarz