Szybka tarta z figami i serem (na cieście francuskim)

Tarta z figami i serem (na cieście francuskim)

Czasem mam tak, że chce mi się zjeść coś mniej zwyczajnego, ale jednocześnie nie za bardzo mam ochotę się przy tym napracować. Wtedy najczęściej z pomocą przychodzą mi gotowe ciasta (francuskie, do pizzy, kruche albo filo). Można z nich wyczarować prawdziwe cuda. Na przykład szybciutką tartę z figami.

czas przygotowania: do 40 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: przekąska dla 4 osób

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 150 g sera lazur
  • 150 g sera typu feta
  • 4-5 dojrzałych fig

Przygotowanie:

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy płat ciasta francuskiego.
Ser lazur ucieramy na tarce o grubych oczkach. Fetę kruszmy na drobne kawałki i mieszamy z lazurem.
Rozsypujemy równomiernie na cieście francuskim. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki figi.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 min.

Tarta z figami i serem (na cieście francuskim).

Najlepiej smakuje przestudzona.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.