Do Wigilii jeszcze jeden dzień, więc spokojnie zdążycie przygotować śledzia w occie. Robi się szybko i mało kłopotliwie.
Najwięcej czasu zajmuje ostudzenie zalewy, ale pora roku sprzyja, więc pójdzie szybciej niż latem.
czas przygotowania: 40 minut z wystudzeniem zalewy+24 godziny marynowania
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: słoik około 500 ml
Składniki:
- 5 płatów śledzia (ja użyłam śledzia a’la matias. Opłukałam go najpierw z oleju i osuszyłam papierowymi ręcznikami. Świeże płaty musicie wymoczyć przez minimum 3 godziny)
- 2 średnie cebule
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- 3 szklanki wody + woda do zagotowania cebuli
- 1 szklanka octu 10%
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w półokręgi. Wrzucamy ją do garnuszka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy około 2 minut. Po tym czasie wyjmujemy cebulę z wody i odstawiamy do wystygnięcia.
W drugim garnku zagotowujemy ocet, wodę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i cukier.
Odstawiamy do wystygnięcia. UWAGA: nie zalewamy śledzia ciepłą zalewą.
Śledzia kroimy w kawałki.
W słoiczku układamy warstwami śledzia i cebulę. Całość zalewamy marynatą z octu i ziół.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Smacznego!
Dodaj komentarz