Boże Narodzenie to absolutnie wyjątkowy czas w roku. Nie wyobrażam sobie, że mogłabym spędzać go gdzieś poza domem, z daleka od rodziny i przyjaciół. I nie wyobrażam sobie, żeby na świątecznym stole mogło zabraknąć słodkich pyszności, takich jak na przykład makowiec. Pozostali domownicy uwielbiają sernik. Trzeba to było jakoś pogodzić, dlatego kiedy pada pytanie: „to co w tym roku, sernik, czy makowiec?”, odpowiadam: „a trzeba wybierać?” 🙂
czas przygotowanie: około 2 godzin
poziom trudności: łatwy ale pamiętajcie, że to dwa w jednym, więc będzie trochę zamieszania
ilość porcji: cała blaszka
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 kostki margaryny do pieczenia
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
- aromat waniliowy
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
- 1 kg gotowej masy makowej
- 2 białka
- 2 łyżki bułki tartej
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu (zmielonego)
- 5 jajek
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
Zaczynamy od wyrobienia ciasta.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy margarynę. Siekamy nożem.
Dodajemy jajko, śmietanę, aromat waniliowy, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto, które wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i wylepiamy nim blaszkę (dużą tortownicę, albo brytfankę o wymiarach 35 x 28 cm). Zostawiamy około 1/3 ciasta do dekoracji.
Wstawiamy brytfankę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut.
Do masy makowej dodajemy bułkę tartą.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do maku. Delikatnie mieszamy łyżką.
Przygotowujemy masę serową.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy.
Dosypujemy cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Dodajemy twaróg.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką.
Na ciasto wylewamy masę makową. Na nią warstwę sernika.
Wierzch dekorujemy kratką z pozostałej części ciasta.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Ten przepis znajdziecie w bezpłatnym e-booku ze świątecznymi słodkościami, który możecie pobrać tu:
Smacznego!
Dodaj komentarz