Dziś przepis na cudowny dodatek do grilla albo do obiadu – pieczarki faszerowane serem pleśniowym i zapiekane pod serową pierzynką.
czas przygotowania: 45 min
ilość porcji: 4 duże pieczarki
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- kapelusze 4 bardzo dużych pieczarek (w sklepach pakowane osobno, jako pieczarki na grilla)
- 100 g sera pleśniowego typy lazur
- 100 g serka śmietankowego
- 100 g utartego sera żółtego
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 szczypty oregano
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, osuszamy i smażymy z obu stron na maśle. Kiedy pieczarki się zarumienią zdejmujemy z patelni. Puszczą sporo wody.
Ser typu lazur rozgniatamy widelcem.
Serek śmietankowy mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Łączymy z lazurem.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy kapelusze pieczarek. Posypujemy żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 min (do zrumienienia się sera).
Podajemy ciepłe, jako dodatek do grilla albo do obiadu.
Smacznego!
Dodaj komentarz