Pieczarki faszerowane serem

Pieczarki faszerowane serem.

Dziś przepis na cudowny dodatek do grilla albo do obiadu – pieczarki faszerowane serem pleśniowym i zapiekane pod serową pierzynką.

czas przygotowania: 45 min
ilość porcji: 4 duże pieczarki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • kapelusze 4 bardzo dużych pieczarek (w sklepach pakowane osobno, jako pieczarki na grilla)
  • 100 g sera pleśniowego typy lazur
  • 100 g serka śmietankowego
  • 100 g utartego sera żółtego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 szczypty oregano
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, osuszamy i smażymy z obu stron na maśle. Kiedy pieczarki się zarumienią zdejmujemy z patelni. Puszczą sporo wody.
Ser typu lazur rozgniatamy widelcem.
Serek śmietankowy mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Łączymy z lazurem.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy kapelusze pieczarek. Posypujemy żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 min (do zrumienienia się sera).
Podajemy ciepłe, jako dodatek do grilla albo do obiadu.

Pieczarki faszerowane serem.

Smacznego!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.