Kiedy słupek termometru przekracza 30 stopni, trudno zmusić się do zjedzenia czegoś ciężkiego.
Coraz częściej będę sięgała po sałatki i po mocno warzywne dania. Jednym z nich jest sałatka z ciecierzycy, ogórków i papryki, doprawiona świeżymi ziołami. Jest lekka, a jednocześnie sycąca.
Jeśli nie macie w zwyczaju zajadania się sałatkami, możecie ją wykorzystać jako dodatek do indyka i młodych ziemniaczków.
Same ziemniaki (3 sztuki, ugotowane i pokrojone w kosteczkę) mogą też być dodatkowym składnikiem sałatki. Jest wtedy bardziej “konkretna”.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 1 spory ogórek wężowy, albo 4 duże ogórki gruntowe
- 3 ogórki konserwowe
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka szczypiorku
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę odlewamy z zalewy i przekładamy do miski.
Dodajemy zielonego ogórka (obranego ze skórki) i ogórki konserwowe pokrojone na kawałki, paprykę pokrojoną w kosteczkę, posiekane zioła i jogurt. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Najlepiej smakuje niedługo po przygotowaniu.
Starajcie się nie zostawiać jej do następnego dnia, bo warzywa puszczą bardzo dużo wody.
Smacznego!
prosta i pyszna propozycja 🙂