Leczo nie musi mieć w sobie boczku, kiełbasy i innych, mało dietetycznych dodatków.
Wersja z indykiem jest bardzo smaczna, chociaż mniej “chrakterna”, niż jej tradycyjny odpowiednik. Wystarczy jednak dobrze ją doprawić i powstaje przepyszny, zdrowy i niskokaloryczny obiad.
Doskonale komponuje się z kaszą gryczaną.
czas przygotowania: 50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 3
Składniki:
- 300 g polędwiczki z indyka
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 duża cebula
- 1 średnia cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów (bez dodatków)
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Indyka obieramy, kroimy w kosteczkę i solimy.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy indyka i smażymy do zrumienienia.
Warzywa kroimy w kosteczkę.
Do indyka dodajemy cebulę i często mieszamy, żeby ją zeszklić. Dorzucamy paprykę, cukinię, czosnek przeciśnięty przez praskę (albo utarty na tarce o małych oczkach), kolendrę i pomidory. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy około 10-15 minut na małym ogniu.
Smacznego!
Uwielbiam, dla mnie to podstawa letniej kuchni