Dietetyczne leczo z indyka

Leczo z indyka.

Dietetyczne leczo z indyka.

Leczo nie musi mieć w sobie boczku, kiełbasy i innych, mało dietetycznych dodatków.
Wersja z indykiem jest bardzo smaczna, chociaż mniej “chrakterna”, niż jej tradycyjny odpowiednik. Wystarczy jednak dobrze ją doprawić i powstaje przepyszny, zdrowy i niskokaloryczny obiad.
Doskonale komponuje się z kaszą gryczaną.

czas przygotowania: 50 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 3

Składniki:

  • 300 g polędwiczki z indyka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (bez dodatków)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Indyka obieramy, kroimy w kosteczkę i solimy.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy indyka i smażymy do zrumienienia.
Warzywa kroimy w kosteczkę.
Do indyka dodajemy cebulę i często mieszamy, żeby ją zeszklić. Dorzucamy paprykę, cukinię, czosnek przeciśnięty przez praskę (albo utarty na tarce o małych oczkach), kolendrę i pomidory. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy około 10-15 minut na małym ogniu.

Leczo z indyka.

Dietetyczne leczo z indyka.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Dietetyczne leczo z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.