Osłodzę Wam trochę siedzenie w domach. Pomyślcie o najbliższych tygodniach jak o czasie na nadgonienie zaległości czytelniczych, odkurzcie planszówki i korzystajcie z czasu spędzonego razem 🙂 A ponieważ wiadomo, że nic tak nie poprawia nastroju jak czekolada, dziś mam dla Was przepis na BARDZO czekoladowe ciasto z równie czekoladową polewą. Wilgotne, puszyste i po prostu szałowe. A do tego zawsze wychodzi! Genialne, prawda?
Będzie świetnie pasowało na Wielkanoc albo upieczcie je bez żadnej okazji. Pychotka!
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: blaszka
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki cukru
- 0,5 szklanki kakao
- 2 jajka
- ewentualnie: aromat waniliowy
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 szklanki mleka (najlepiej nie mniej niż 2%)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wrzątku
Składniki na polewę:
- 0,5 kostki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- ewentualnie do posypania: orzechy włoskie albo migdały
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (poza wrzątkiem) wrzucamy do miski i miksujemy. Pod koniec dolewamy wrzątek.
Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wlewamy do blaszki (mniej więcej 25×30) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy (ciasto może trochę opaść).
Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy wodę, cukier i kakao. Zagotowujemy mieszając. Składniki powinny się połączyć.
Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto i rozprowadzamy po jego powierzchni. Możemy posypać orzechami albo migdałami.
Smacznego!
Dodaj komentarz